Приготування домашньої підливи до макаронів не лише смачніше, але й корисніше за магазинні варіанти. Ось кілька рецептів різних типів підлив, щоб ви могли обрати ту, яка найбільше вам до вподоби.
1. Класична томатна підлива
Інгредієнти:
- 2 столові ложки оливкової олії
- 1 велика цибулина, дрібно нарізана
- 3-4 зубчики часнику, подрібнені
- 800 г консервованих помідорів (цільні або порізані)
- 2 столові ложки томатної пасти
- 1 чайна ложка цукру (за бажанням, для балансування кислотності)
- Сіль і перець за смаком
- 1 чайна ложка сушеного орегано або базиліку
- Свіжий базилік для прикраси (за бажанням)
Приготування:
- Підготовка овочів: У великій сковороді або каструлі нагрійте оливкову олію на середньому вогні. Додайте нарізану цибулю і обсмажуйте до прозорості, приблизно 5 хвилин.
- Додавання часнику: Додайте подрібнений часник і готуйте ще 1-2 хвилини, поки не з’явиться аромат.
- Додавання томатів: Влийте консервовані помідори разом з соком. Додайте томатну пасту і добре перемішайте.
- Приправи: Додайте цукор (якщо використовуєте), сіль, перець і сушені трави. Добре перемішайте.
- Тушкування: Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і залиште тушкуватися на слабкому вогні приблизно 20-30 хвилин, щоб підлива загусла і смаки змішалися.
- Фінальні штрихи: За бажанням, подрібніть підливу блендером для гладкої текстури. Перед подачею посипте свіжим базиліком.
2. Підлива Болоньєзе (м’ясна підлива)
Інгредієнти:
- 2 столові ложки оливкової олії
- 1 велика цибулина, дрібно нарізана
- 2 моркви, дрібно нарізані
- 2 стебла селери, дрібно нарізані
- 3 зубчики часнику, подрібнені
- 500 г яловичого фаршу
- 200 мл червоного вина (опціонально)
- 800 г консервованих помідорів
- 2 столові ложки томатної пасти
- 1 чайна ложка сушеного орегано
- 1 чайна ложка сушеного базиліку
- Сіль і перець за смаком
- Молоко або вершки (опціонально, для м’якішого смаку)
Приготування:
- Підготовка овочів: У великій каструлі нагрійте оливкову олію на середньому вогні. Додайте цибулю, моркву і селеру. Смажте до м’якості, приблизно 8-10 хвилин.
- Додавання часнику: Додайте подрібнений часник і готуйте ще 2 хвилини.
- Обжарювання м’яса: Додайте яловичий фарш і обсмажуйте, розбиваючи його лопаткою, до золотистого кольору, приблизно 10 хвилин.
- Додавання вина: Влийте червоне вино (якщо використовуєте) і готуйте, поки вино випарується на половину.
- Додавання томатів і пасти: Додайте консервовані помідори, томатну пасту, сушені трави, сіль і перець. Добре перемішайте.
- Тушкування: Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і залиште тушкуватися на слабкому вогні мінімум 1-1.5 години, періодично помішуючи. Чим довше тушкуєте, тим насиченішим стане смак.
- Фінальні штрихи: За бажанням, додайте трохи молока або вершків для більш ніжного смаку перед подачею.
3. Кремова підлива з грибами
Інгредієнти:
- 2 столові ложки вершкового масла або оливкової олії
- 1 велика цибулина, дрібно нарізана
- 3-4 зубчики часнику, подрібнені
- 300 г свіжих грибів (печериці, шампіньйони), нарізаних
- 200 мл вершків (20-30% жирності)
- 100 мл білого вина (опціонально)
- 1 столова ложка борошна (для загустіння, за бажанням)
- Сіль і перець за смаком
- Сушений або свіжий чебрець (тим’ян) або петрушка для прикраси
Приготування:
- Підготовка овочів: У великій сковороді розтопіть вершкове масло або нагрійте оливкову олію на середньому вогні. Додайте цибулю і смажте до прозорості, приблизно 5 хвилин.
- Додавання часнику і грибів: Додайте подрібнений часник і нарізані гриби. Смажте до золотистого кольору грибів, приблизно 8-10 хвилин.
- Додавання вина (опціонально): Влийте біле вино і готуйте, поки воно випарується на половину.
- Додавання вершків: Влийте вершки і добре перемішайте. Якщо хочете загустити підливу, змішайте борошно з невеликою кількістю холодної води до утворення гладкої пасти і додайте до підливи.
- Тушкування: Зменшіть вогонь і залиште підливу тушкуватися на низькому вогні, поки вона не загусне, приблизно 5-10 хвилин. Посоліть і поперчіть за смаком.
- Фінальні штрихи: Прикрасьте сушеним або свіжим чебрецем або петрушкою перед подачею.
4. Песто (зелена підлива)
Інгредієнти:
- 2 чашки свіжого базиліку
- 1/2 чашки тертого пармезану
- 1/2 чашки оливкової олії
- 1/3 чашки кедрових горішків (можна замінити на волоські або мигдаль)
- 2-3 зубчики часнику
- Сіль і перець за смаком
- Сок половини лимона (опціонально)
Приготування:
- Підготовка інгредієнтів: У блендері або кухонному комбайні помістіть базилік, пармезан, горішки і часник.
- Змішування: Почніть подрібнювати інгредієнти, поступово додаючи оливкову олію, поки не отримаєте гладку пасту. За необхідності додайте більше олії для досягнення бажаної консистенції.
- Приправи: Додайте сіль, перець і лимонний сік за смаком. Перемішайте ще раз.
- Зберігання: Песто можна зберігати в холодильнику в герметичній ємності до 1 тижня або заморозити для довшого зберігання.
Поради для ідеальної підливи:
- Якість інгредієнтів: Використовуйте свіжі та якісні інгредієнти для кращого смаку.
- Час приготування: Деякі підливи, особливо м’ясні, покращуються з часом, тому не поспішайте і дайте їм просочитися.
- Регулювання смаку: Завжди пробуйте підливу і коригуйте приправи за смаком. Можливо, вам захочеться додати трохи цукру, щоб зменшити кислотність томатів, або більше трав для аромату.
- Експериментуйте: Не бійтеся додавати свої улюблені інгредієнти або спеції, щоб зробити підливу унікальною та відповідною вашому смаку.
Спробуйте ці рецепти та насолоджуйтеся смачними макаронами з домашньою підливою!