В Україні ціни на продукти харчування фактично досягли європейського рівня, а за окремими позиціями навіть перевищили його.
Про це розповів економіст Олег Пендзин в ефірі “Українського Радіо”..
При цьому рівень заробітних плат українців залишається значно нижчим, ніж у більшості країн Євросоюзу. Внаслідок цього українським родинам доводиться витрачати на харчування до 40% своїх доходів, тоді як мешканці Європи витрачають на продукти у середньому лише 12–18% заробленого.
Особливо швидко дорожчають найдешевші продукти, які традиційно споживає малозабезпечене населення. За словами експертів, саме товари нижчого цінового сегмента демонструють найвищі темпи зростання вартості. Водночас більш дорогі продукти дорожчають повільніше.
Через зростання вартості навіть представники середнього класу дедалі частіше змушені переходити на більш дешеві та менш якісні продукти харчування. За оцінками економістів, за останній рік загальне подорожчання продовольства в Україні перевищило 20%.